13 Mart 2008 Perşembe

Platform Üyeleri adına konuşan Büyükkucak iki saatlik iş bırakma eylemiyle ilgili "Tasarı halkın yüzde 70'ini ilgilendiriyor, bu yüzden eylem sırasında doğacak rahatsızlık hoşgörülmeli" dedi, hak kayıplarına dikkat çekti.

Emek Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı'na karşı hükümeti uyarmak için aldığı iki günlük uyarı eylemi kararı kapsamında bugün (13 Mart) 81 ilde kitlesel basın açıklaması ve İstanbul'da eylem yaptı.

İstanbul'daki eylemde, Emek Platformu'nu oluşturan ve aralarında Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'in de bulunduğu 17 kuruluşun üyeleri tasarıyı protesto etmek ve hükümeti uyarmak amacıyla Tünel'den Taksim'e yürüdü.

Emek Platformu yarın da 10:00-12:00 saatleri arasında "çalışmama hakkı"nı kullanarak, iki saat iş bırakma eylemi yapacak.

Yürüyüşe polis müdahalesi

Bugün Tünel'de saat 11:30'dan itibaren toplanmaya başlayan Emek Platformu üyeleri, döviz ve pankartlar açarak, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İstiklal Caddesi'nin Taksim Meydanı girişinde barikat oluşturan polis, grubun yürüyüşünü durdurdu.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi ve Emek Platformu Sözcüsü Faruk Büyükkucak, güvenlik kuvvetlerine, işçilerin alana çıkmamaları halinde kendilerini duyamayacağını belirterek, basın açıklamasının ardından dağılma sözü verdi.

Ancak polis, grubun Taksim Meydanı'na geçişine izin vermedi. Bunun üzerine işçilerin bir kısmı, Sular İdaresi'nin bulunduğu alana kadar ulaşırken, büyük bir bölümü İstiklal Caddesi'nde kaldı.

"Tasarı halkın yüzde 70'ini ilgilendiriyor"

Hükümetin, tasarıya ilişkin kendilerinin görüşünü de aldığını, ancak görüşlerinin Meclis Alt Komisyonu'nda dahi dikkate alınmadığını dile getiren Büyükkucak, yasa tasarısındaki 19 madde üzerinde hükümetle mutabakata varamadıklarını kaydetti.

Büyükkucak, sorunun sadece bu eylemlere katılan konfederasyon temsilcilerini değil, halkın yüzde 70'ini ilgilendirdiğini belirterek, bu nedenle eylemler sırasında yaşanacak rahatsızlıklara halkın hoşgörüyle yaklaşmasını istedi.

Hak kayıpları

Büyükkucak, düzenlemeler sonucu oluşacak hak kayıplarını şöyle sıraladı:

  • Bugün emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı, kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim ödeme gün sayısı 7 binden 9 bine yükseliyor.
  • Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları, aralarında medya çalışanlarının da bulunduğu bazı sektörlerde ellerinden alınıyor.
  • Malullük ve ölüm aylığı haketmek için aranan beş yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısıysa 1800 güne yükseliyor.
  • Aylık bağlama oranı, her 360 gün prim gün sayısı için yüzde ikiye iniyor.
  • Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 100'ü yerine, yüzde 30'u dikkate alınacak.
  • İş kazası veya meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılıyor, çalışan ve ölüm geliri aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı yüzde 75'ten, yüzde 50'ye düşüyor.
  • Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimler, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmetinin bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecek. [bianet]

0 Comments:

Post a Comment