13 Mart 2008 Perşembe

Hükümetin ısrarla Meclis'ten çıkarmak istediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı'na karşı sendika ve meslek örgütleri sokağa çıkmakta kararlı olduklarını açıkladı. Yasaya karşı çıkanları 'yalancı' olmakla suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a alanda cevap vereceklerini belirten emek örgütleri temsilcileri, "Kavgadan dönenin kaşığı kırılsın" dedi. Bugün basın açıklaması ve yarın da iki saatlik iş bırakma ile sürecek eylemlere Türkiye'nin her bölgesinden geniş katılımın olması bekleniyor. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 14 Mart'tan sonra tasarının Meclis'e gelmesi durumunda Emek Platformu bileşenlerine yeni eylemler için çağrıda bulunacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Meclis'te tasarıya karşı olanlara 'yalancı' olmakla suçlamasına tepki gösteren Tombul, AKP hükümeti ile beş yıldır kavga ettiklerini belirterek, "Alanlara çıkıp taleplerimizi ısrarla bir kez daha dile getireceğiz. Kavgadan dönenin kaşığı kırılsın" şeklinde konuştu.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da, Erdoğan'a tepki göstererek, önüne gelen yasaları iyi okuması gerektiğini söyledi. Soğancı, "Toplumun farklı duruşları yan yana gelmeli, emek ve meslek örgütleri ile birlikte emek cephesini örgütlemelidir" diye kaydetti. Erdoğan'ın açıklamalarını "Hayra alamet değil" şeklinde yorumlayan Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Gencay Gürsoy, daha önce 14 Mart'ta hekimlerin özlük haklarına ilişkin eylem yapma kararı olduğunu hatırlatarak, doğacak gelişmelere göre yol haritası belirleyeceklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın sözlerine yönelik Türkiye'nin dört bir yanından tepkiler ise büyüyerek devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Ergun Demir konuyla ilgili yaptığı basın toplantısında halkı ve emek örgütlerini birlik olmaya çağırdı ve yasa kabul edilse dahi mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, “14 Mart’ta da 2 saatlik iş bırakma hakkını kullanacağız. Üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bu hak kullanılırken halkımız bundan etkilenebilir. Hava, kara ve deniz ulaşımında aksamalar olabilir. Halktan destek istiyoruz” dedi.

EMEK PLATFORMU NELERE KARŞI?
Türk-İş, Hak-İş, KESK, Kamu Sen, Memur Sen, BASK, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Barolar Birliği, Tabipleri Birliği, Diş Hekimleri Birliği, Eczacılar Birliği, Veteriner Hekimleri Birliği ve TÜRMOB’dan oluşan Emek Platformu, tasarıda karşı oldukları başlıca hükümleri şöyle açıkladılar: “Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı, hem kadınlar hem de erkekler için 65’e yükseltilmektedir. Bu kabul edilemez. Emekliliğe hak kazanabilmek için prim ödeme zorunluluğunun 9 bine çıkarılması, emekliliği adeta imkansız hale getiriyor.

Emekli, dul ve yetim maaşlarının yüzde 23 ile yüzde 33 arasında düşürülecek olması, bugünkü yaşam koşuları düşünüldüğünde hiçbir şekilde olumlu karşılanamaz. Bazı meslek kollarında uygulanan ve yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammının kaldırılması yanlıştır. Doğum yapan sigortalılara 6 ay süreyle ödenen emzirme yardımının 1 ay olarak ödenmesi hükmünü de sakıncalı buluyoruz. Sağlık hizmetlerinden yararlanacak sigortalılardan katkı payı alınacak olması da tasarının en çok karşı çıktığımız bir diğer hükmüdür.”

* * *
Yalancı ithamına Bakan’dan destek

ÇalIŞma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinin bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, ''yasayı okumadan konuşanları, yanlış bilgi verenleri'' yalancılıkla itham ettiğini belirten Çelik, Erdoğan'ın çizdiği çerçevedeki görüşlerine katıldığını ifade etti.
Bu arada Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) yapılan yazılı açıklamada, 14 Mart’ta 2 saat iş bırakma eylemi kararına ilişkin, ''Hükümetimizi, kriz dönemlerinde fonksiyonu özel önem taşıyan Ekonomik ve Sosyal Konsey'i derhal toplantıya çağırmaya; işçi ve memur konfederasyonlarını da ‘genel grev’ anlamına gelecek kanunsuz eylemlere başvurmaktan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz” denildi.

* * *
CHP'lİ Kılıçdaroğlu: Başbakan, SSGSS tasarısını okumamış

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, altına imza attığı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı'nın tek satırını okumadığı kanısında olduğunu savunarak, ''Belki Başbakan yürürlük ve yürütme maddesi olan son 2 maddeyi okumuş olacak ki kendisine verilen metinleri, grupta tekrarlamak zorunda kaldı. Başbakanın yapacağı ilk şey, o konuşma metinlerini hazırlayanları derhal görevden almaktır'' dedi. Kılıçdaroğlu, Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü, Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ve beraberindeki sendikacıları kabul etti. Özgen, kabulde, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik öngören tasarı ve Başbakan Erdoğan'ın dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya ilişkin görüşlerini dile getirdi. Erdoğan'ın, sendikacıları yalan söylemekle suçladığını, kendilerinin, saygın ve seçkin bir iş yaptığını belirten Özgen, ''Kazanılmış hakların korunacağı'' söyleminin sihirli söz olduğunu kaydetti. Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Özgen, gelecek günlerde kıdem tazminatı ve işsizlik fonunun da gündeme geleceğini, bu konuda da seslerini duyuracaklarını belirtti.

ÖĞRETMENLER DERSLERE GİRMEY
Bu arada, Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “Cuma günü yapılacak 2 saatlik iş bırakma eylemine Eğitim Sen üyelerinin ülke çapında katılmaları için gerekli çalışmalar başlatıldı” dedi. Dinçer, “Sendikalar ve diğer emek örgütlerini yalancılıkla suçlayan, bu şekilde kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan Başbakan’a en iyi yanıt işçi ve emekçiler tarafından alanlarda verilecektir” diye konuştu. [birgün]

0 Comments:

Post a Comment